Поділитись:

11 пласких питань луцькому адвокату

Вівторок, 17 вересня 2019, 20:00

Робота адвоката викликає цікавість у представників багатьох інших професій. Тут поєднується і майстерність адвоката, його уміння переконувати, знання законодавства, особисті якості та фактори, які не можливо передбачити.

«Конкурент» поставив одинадцять запитань відомому луцькому адвокату Олегу Огороднику та дізнався тонкощі професії: чи допомагають адвокати своїм клієнтам безплатно, чи є щасливий костюм, який допомагає вигравати справи, чи існує клуб анонімних адвокатів та чи може адвокат потрапити за ґрати.  

1. Чи можливо довести свою невинуватість, якщо насправді ти винен?

Реалії українського кримінального процесуального законодавства дають можливість суду виправдати особу, яка обвинувачується у вчиненні злочину за умови відсутності достатніх доказів вини особи або якщо докази винуватості цієї особи були зібрані із грубим порушенням процесуального закону і прав людини.

2. Адвокати проходять якісь курси ораторського мистецтва чи акторської гри, адже у суді вони мають дуже переконливий вигляд?

На юридичних факультетах є предмет із ораторського мистецтва, а все інше здобувається із досвідом та самовдосконаленням. Деякі адвокати мають природний талант переконливості.

3. За скільки часу можна реально прочитати Конституцію України?

У Конституції України 15 розділів та фактично 169 статей, хоча, хто читав тільки її зміст, то може стверджувати, що там лише 161 стаття. Фізично Конституцію України можна прочитати за 80 хвилин, але студенти юридичного факультету вивчають конституційне право два семестри.

4. Чи існують клуби анонімних адвокатів, де вони скаржаться на суддів та розповідають історії?

Перше правило анонімного клубу адвокатів – нікому не розповідати про клуб анонімних адвокатів. Хоча насправді навряд чи такі клуби існують. Зазвичай адвокати діляться своїми думками та історіями у перервах між судовими засіданнями.

5. Чи трапляється так, що адвокат дуже переймається про долю свого клієнта і допомагає йому безплатно? 

Особисто я прихильник капіталізму, а тому противник безплатної роботи адвоката. Я високо ціную свій час та ресурси, затрачені на кожну справу. Хоча є такі адвокати, які надають свої послуги pro bono (з лат. pro bono publico, дослівно — для суспільного добра. Фраза, яка означає послуги, що надаються добровільно і безплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг).

6. Скільки кодексів містить ваша домашня бібліотека?

Одинадцять кодексів у друкованому форматі, але ними практично не користуюся, бо всі кодекси помістилися у моєму смартфоні в електронній фромі. Це дуже зручно, адже вони автоматично оновлюються після того, як парламентарі ухвалюють до них відповідні зміни. Інколи таке бувало, що не встигнеш у друкованому форматі придбати кодекс із останніми змінами, як через місяць потрібен новий, бо тиждень тому парламент вніс зміни.

7. Чи бачили ви фільм «Адвокат диявола»? Чи все в ньому змальовано правдиво?

Дивився цей фільм декілька разів. Події фільму розгортаються у США, де діє англо-американська система права, а в Україні діє романо-германська правова система. Це дві різні реальності, якщо так можна висловитися. У США кожен окремий штат може мати закони, які поширюються винятково на цей штат. Наприклад, в Арканзасі можна стати злочинцем тільки за те, що неправильно вимовив назву штату, але дозволено бити дружину один раз на місяць. У нас же це буде вважатися повним абсурдом.

8. Чи є у вас щасливий костюм, в якому завжди виграєте справи?

На жаль, такого костюму в мене немає, хоча, можливо, я не придавав цьому значення і не вів відповідної статистики.

9. Чи існують адвокатські забобони? Які?

Я взагалі не вірю у забобони, але буквально нещодавно мій колега-адвокат, який був опонентом у справі, сказав мені, що в мене на туфлі розв’язалися шнурівки і це погана прикмета. Я перевірив, шнурок був надійно зав’язаний. Колега-адвокат і мій опонент у тій справі програв. То, мабуть, він таки і вірить у всілякі забобони.

10. Кого ви ніколи в житті не захищали б?

Кожна особа має право на захист. Однак із моральної точки зору я б не зміг захищати ґвалтівника чи педофіла, який реально вчинив злочин, у якому обвинувачується. Якби я був певен, що особу безпідставно звинувачують у вчинені такої категорії злочинів задля  її підставити, для мене буде за честь довести невинуватість такої особи.

11. Чи існує в адвокатів негласне правило, що адвокат не може сісти за ґрати?

В Україні немає недоторканних. Кожен має відповідати за вчинене правопорушення відповідно до закону, незалежно від статусу, посади чи розміру банківського рахунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів