Поділитись:

Волинські підприємства заплатили 11 мільйонів гривень за викиди в повітря

П'ятниця, 27 вересня 2019, 16:50
Волинські підприємства заплатили 11 мільйонів гривень за викиди в повітря

Упродовж січня-серпня 2019 року на Волині підприємства спрямували до зведеного бюджету 10,8 мільйона гривень екологічного податку, що на третину перевищує минулорічні показники за аналогічний період.

Оскільки екологічний податок належить до основних джерел фінансування заходів з охорони навколишнього середовища, в Головному управлінні ДПС у Волинській області нагадують суб’єктам господарювання про важливість своєчасної та повної сплати екологічного податку.

Враховуючи наближення опалювального сезону, про належний рівень податкової дисципліни мають подбати ті СГД, які є платниками екоподатку на викиди двоокису вуглецю, – звертають увагу податковій службі.

З 1 січня 2019 року, відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України, ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю становить 10 гривень за 1 тонну. Разом з тим ті підприємства, які здійснюють викиди не більше 500 тонн на рік, не є платниками екоподатку за викиди двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення.
Але у випадку перевищення річного обсягу викидів двоокису вуглецю у 500 тонн на рік, кожен суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструватися платниками податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося таке перевищення. Крім того, підприємство, що перевищило обсяг викидів, зобов’язане скласти і подати звітність, нарахувати і сплатити екологічний податок за податковий (звітний) період, у якому відбулося перевищення.

Наразі в області із майже 1.3 тисячі СГД, що сплачують податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, скиди таких речовин безпосередньо у водні об’єкти та розміщення відходів, потенційними платниками екоподатку за викиди двоокису углецю є 30 підприємств.

Отож, в Головному управлінні ДПС у Волинській області звертаються до підприємств, що здійснюють викиди двоокису вуглецю, дотримуватися вимог закону та порядку подання звітності і сплати податку.

Нагадаємо, що відповідно до Бюджетного кодексу України надходження податку за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення зараховуються до загального фонду державного бюджету у повному обсязі. Саме ці надходження дозволяють державі фінансувати заходи зі збереження довкілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів