Поділитись:

"Це плювок родині", – голова ОТГ на Волині про церковний скандал на похороні батька

П'ятниця, 24 січня 2020, 15:50
«Це плювок родині», – голова ОТГ на Волині про церковний скандал на похороні батька

 Голова Оваднівської об’єднаної територіальної громади Сергій Панасевич розповів, як насправді розвивалися події у день похорону його батька. 

Нагадаємо: конфлікт спалахнув у селі Сусваль Володимир-Волинського району. Як зазначили в ПЦУ, віряни так званого Московського патріархату не дозволили відспівати в храмі прихильника ПЦУ Степана Панасевича – батька голови ОТГ. Під час переходу з УПЦ "МП" до ПЦУ Степан Панасевич віддав свій голос за українську церкву. 

"Тато помер 19 січня увечері. Він хворів, ходив до останнього дня. Зранку, коли йому стало погано, я привіз отця Сергія Місана (настоятеля релігійної громади ПЦУ у Сусвалі, – ред.), він його посповідав, причастив, тато був при пам’яті, але по обіді уже помер. Прийшов знову священник, зібралися родичі, посиділи біля тата, почитали псалми. Причому серед родичів є представники як ПЦУ, так і УПЦ. Ніяких дискусій не було", – розповів Сергій Панасевич газеті "Слово правди". 

"20 січня зранку я зустрів біля церкви Богдана Гнатюка і з десяток жителів села. Підійшов, спочатку подякував за те, що той виконав дану напередодні обіцянку і пустив громаду ПЦУ на подвір’я церкви для здійснення обряду освячення води. (Я і раніше попереджав, що ворота на територію завжди мають бути відкриті. Бо того вимагає і техніка безпеки, а також біля церкви, до речі, серед інших понад десятка замучених поляками похований і мій дід. Кожен хоче піти на могилу, помолитись, прибрати, а ворота закриті). Отже, я сказав також, що помер тато, і висловив своє бажання, оскільки він тут жив і завжди допомагав, занести його у церкву і саме там відправити заупокійну службу. Богдан Гнатюк, коли почув, що відправляти буде отець Сергій, сказав, що його туди не пустить. Коли так, то я погодився відпровадити біля церкви, але хоча б на п’ять хвилин таки занести тата, як християнина, у храм. На що він тепер заявив, що не пустить навіть на територію. Усі на мене накинулись, я не став сперечатися, бо то був час не для дискусій. Але сказав, що як тільки ворота будуть закриті, замки сам особисто позриваю", – зазначив голова ОТГ. 

Коли похоронна процесія дісталася до церкви, ворота на територію були відчинені. Відтак, труну поставили поблизу, бо у церкву зайти не змогли – приміщення зсередини було зачинене. 

"Родина у тата велика, тож родичі почали вимагати відкрити церкву, та це не вдалося. Коли страсті більш-менш вляглися, отець Сергій відправив службу надворі. Ми знову попросили відкрити церкву на 5 хвилин. Що найбільше усіх вразило, так це вчинок жінки, яка приходила прощатися, яка працювала колись разом із татом: вона заявила, що він не достойний того, щоб бути у церкві", – розповів Сергій Панасевич. 

Саме після цього почався бунт. Тоді ж і викликали правоохоронців. 

"Щоб не загострювати обстановку, бо люди і справді вже хотіли брати болгарку і зрізати замки, я звернувся до громади і закликав опечатати церкву. Оскільки церква як архітектурна пам’ятка місцевого значення є на балансі і знаходиться на території сільської ради, та має право вжити усіх заходів для запобігання знищення культурної спадщини та всяких конфліктів. Привезли  мою печатку. Підписався я і отець Сергій. Склали комісію і опечатали церкву. Богдан Гнатюк підписуватись відмовився. Правоохоронців я попросив усе знімати на відео, стежити, щоб ми не порушили закону. Опісля продовжили обряд поховання. Ми попередили Богдана Гнатюка, що він не має права відкривати церкву, проводити там богослужіння, інакше буде нести кримінальну відповідальність", – зазначив голова ОТГ. 

Його юрист уже готує листи в СБУ, прокуратуру, поліцію. 

"Нині збираю усю наявну інформацію, відеодокази, зокрема з неодноразовими наклепами на мене з боку Богдана Гнатюка. За те, що він наглумився над моїм татом і моєю ріднею, я буду подавати в суд на нього і на  тих людей, які підтримували його біля церкви. Нехай так само готуються", – наголосив Сергій Панасевич. 

"Це і моя біда, і всіх моїх родичів. Це плювок усій моїй великій родині. Тому я мушу тепер відстояти честь своєї рідні і передусім – свого тата", – додав він. 

Нагадаємо: громада села приєдналася до Православної церкви України у березні 2019 року. Проте церкву прихильники ПЦУ і УПЦ "МП" поділити так і не змогли. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів