Поділитись:

Більше овочів – менше солодощів: поради луцької лікарки щодо харчування

П'ятниця, 27 березня 2020, 13:02
Більше овочів – менше солодощів: поради луцької лікарки щодо харчування

Під час карантину є постійна спокуса їжею, бо холодильник завжди поруч. Часто карантин сприймають як своєрідну відпустку, люди розслабляються і перестають дотримуватися звичного режиму харчування, який підлаштований під робочий графік.

На час карантину кожен для себе повинен скласти харчові правила. Окреслити для себе певні межі. Сімейний лікар Інна Басюк назвала кілька основних харчових правил, які можна ввести на час карантину. Їх опублікували на сторінці КП "Луцький центр первинної медичної допомоги 2"‎ у фейсбуці.  

Вживати достатньо овочів та зелені. Половину нашої тарілки під час кожного прийому їжі повинні складати овочі. Це не обов’язково мають бути свіжі салати, підійдуть і будь-які коренеплоди.

Максимально зменшити кількість простих вуглеводів та поєднання вуглеводів з жирами: це тістечка, смажене тісто тощо. Така їжа – це енергетичні бомбочки. Якщо їсти їх часто, можна не лише набрати зайву вагу, а й порушити обмін речовин в організмі.

Обирати їжу з низьким глікемічним індексом. До цих продуктів належать крупи, бобові, риба, м’ясо тощо. Ця їжа багата волокнами та білками, вона дарує нам ситість і зменшує спокусу піти на кухню та поїсти чогось солодкого.

Зменшити кількість білка в раціоні. У період карантину варто зменшити кількість м’яса. Більшість людей зараз вдома і не мають змоги відпрацювати увесь цей білок, який вживаємо за звичайного ритму життя. Надлишок білка в організмі впливає на мікробіом кишківника, який підв’язаний до стану імунітету. Краще вживати більше грибів, квасолю, горох і сочевицю.

Пити багато рідини. Це може бути проста вода або ж трав’яні корисні чаї. Але зменшити споживання кави. У робочому режимі та в офісі ми випиваємо по кілька чашок на день. Тепер ми перебуваємо вдома і цей ефект бадьорості не так сильно потрібен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024