Поділитись:

Трампу висунули офіційні обвинувачення за двома статтями

Середа, 11 грудня 2019, 01:42
Трампу висунули офіційні обвинувачення за двома статтями

Нижня палата Конгресу США Палата представників висунула президенту країни Дональду Трампу офіційне обвинувачення у межах справи щодо його імпічменту. Главу держави звинувачують у зловживанні владою та перешкоджанні роботи Конгресу, зокрема щодо розслідування його не правочинних діянь. Про це заявив глава Комітету з питань судочинства Палати представників демократ Джерольд Надлер, пише "Дзеркало тижня".

У першому обвинуваченні йдеться про імовірний тиск Трампа на владу України з метою змусити її почати розслідування, спрямовані проти одного з політичних опонентів президента США – Джозефа Байдена. Друге звинувачення стосується перешкоджання роботі Конгресу, а саме розслідуванням ним незаконних дій Трампа. Зокрема це звинувачення пов'язане з недопуском працівників Білого дому до слухань у справі імпічменту, ненаданням адміністрацією Трампа документів конгресменам, а також залякуванням окремих свідків, які виступали перед Конгресом.

Як пише The Wall Street Journal, Надлер заявив, що Трамп вдавався до зловживання владою, щоб отримати особисту вигоду, ігноруючи або завдаючи шкоди національним інтересам.

"Президент, який ставить себе вище відповідальності, вище американського народу і вище сили імпічменту Конгресу, – це президент, який вважає себе вище закону", – сказав Надлер.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарга анонімного представника розвідувального співтовариства. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. 

З 13 по 21 листопада в Конгресі тривали відкриті слухання. На них свідчили тимчасовий повірений у питаннях США в Україні Вільям Тейлор і заступник помічника держсекретаря Джордж Кент, експосол США в Україні Марі Йованович, співробітники РНБ Олександр Віндман і Тім Моррісон, помічниця віцепрезидента Майка Пенса Дженніфер Вільямс, колишній спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер, голова представництва США в ЄС Гордон Сондленд та інші свідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів