Поділитись:

Цивільно-правовий договір: як укласти без ризиків

Вівторок, 18 грудня 2018, 10:30
Цивільно-правовий договір: як укласти без ризиків

Загалом цивільно-правовий договір є ризиковим, оскільки така праця здійснюється в межах діяльності роботодавця із систематичним виконанням трудових функцій, а виокремити результат цих робіт досить важко.

Що необхідно враховувати при укладанні ЦПД на окремі послуги, розповіли в юридичній компанії "Аскольд".

Продавець

Співпрацю з продавцем можна оформити договором доручення на реалізацію товарів, а плату встановити у відсотковому співвідношенні до кількості реалізованого товару за певний період.

Позиція  суду: «Цивільний кодекс України не містить будь-яких обмежень щодо дій, які можуть виконуватися повіреним за договором доручення, не обмежує можливість повторного укладення договору тими ж самими сторонами та з тим же самим предметом, передбачає можливість обмеження строку виконання доручення. За таких обставин, посилання відповідача на такі обставини як на доказ існування трудових відносин суперечать вимогам Цивільного кодексу України.»

Рішення від 25.10.2018 у справі №1840/3153/18 

«...праця громадян за цивільно-правовими договорами не є юридично самостійною, а здійснюється в межах діяльності установи громадського харчування з систематичним виконанням трудових функцій притаманних саме для робіт офіціанта, а також бармена».

Постанова від 19.04.2018  у справі № 815/5364/17 

Прибиральник 

Якщо прибиральниця працює не регулярно, а прибирає в зручний для неї час, то цілком виправдано укладати з нею договір про надання клінінгових послуг. Платити прибиральниці можна за окремі роботи: мийка вікон, чистка меблів, генеральне прибирання, миття посуду тощо.

Позиція  суду: «...відповідно до змісту укладеного між сторонами договору на виконання робіт (надання послуг) фізичною особою слідує, що на виконавця не розповсюджуються правила внутрішнього трудового розпорядку Замовника. Також, відповідно до умов Угоди, виконавець самостійно, на власний розсуд визначає конкретний час і тривалість виконання робіт (надання послуг) по прибиранню».

Постанова від 14.06.2018 у справі №819/2165/17 

Кухар/офіціант 

Ризиковість така ж як у випадку із продавцем. Однак, якщо офіціант обслуговує бенкет кілька годин, а кухар готує страви на окреме замовлення, тоді у договорі передбачаємо конкретний обсяг робіт, які повинен виконати кухар/офіціант, їх види, строки виконання і найважливіше – кінцевий результат.

Позиція  суду: «...предметом укладеного цивільно-правового договору роботодавця з фізичною особою є процес праці, а не її кінцевий результат. Офіціант систематично виконував певні трудові функції у роботодавця відповідно до визначеного виду виконуваної роботи, у встановлений строк. При цьому, в укладеному договорі не визначається обсяг виконуваної роботи, а обумовлюється у вигляді зобов'язання виконувати роботу. Праця за цією угодою не є юридично самостійною, а здійснюється у межах діяльності всього підприємства (кафе) з систематичним виконанням трудових функцій, часу».

Рішення від 17 вересня 2018 року №1740/1944/18 

Водій

При укладенні будь-якого ЦПД, зокрема й з водієм, не зазначайте професію, накшталт «виконавець зобов’язується виконувати функції водія», доречно у предметі вказати , що виконавець зобов’язується  перевезти певний вантаж за встановленим маршрутом. Менше ризиків, коли при такій співпраці виконавець використовує власний транспорт, а якщо такий відсутній, – орендований або позичений у замовника.

Позиція суду: «Встановлені судом обставини свідчать, що дані угоди за своєю суттю є цивільно-правовими договорами, предметами яких є послуги електрогазозварювання, водія по перевезенню молока, перевезення молока із зливного пункту до приймання молока. Отримання винагороди за наявності акту приймання виконаних робіт на об'єкті, як підтвердження кінцевого результату надання особою послуг є основною метою, для якої укладалися дані угоди, а не сам процес виконання такої роботи, як передбачено трудовим договором. Суд відхиляє доводи відповідача про, те що наявність професій "водій автотранспортних засобів" та "електрогазозварник" у класифікаторі професій ДК 003:2010 унеможливлює укладення цивільних угод про виконання послуг з водіння транспортного засобу та послуг електрогазозварювання, та вважає їх такими які звужують право сторін угоди на свободу договірних відносин».

Рішення від 09 серпня 2018 року у справі № 819/972/18

Бухгалтер 

Відповідно до Закону №2545-VIII ведення бухобліку на договірних засадах централізованою бухгалтерією або підприємством, СПД, самозайнятою особою, яка здійснює діяльність у сфері бухобліку та/або аудиторської діяльності дозволено. Так у предметі договору вказуйте «надання бухгалтерських послуг», «ведення бухгалтерського обліку», «складання, підписання і надання фінансової та податкової звітності» тощо.

НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ФОРМУЛЮВАННЯ: «виконання обов’язків бухгалтера», «виконання функцій згідно з професією бухгалтера», «на виконавця покладається повна матеріальна відповідальність». Додатково деталізуйте послуги по договору наприклад, складання і підписання первинних (та інших) документів, заповнення регістрів бухгалтерського обліку; ведення податкового обліку на підприємстві; складання, підписання і надання фінансової, податкової та статистичної звітності; супровід перевірок.

*** 

Щоб без ризику пристосувати певну професію до ЦПД, потрібно виважено підійти до розробки договору: детально проаналізувати характер робіт, правильно визначити порядок та умови оплати, узгодити час їх виконання та інші важливі пункти договору. І тоді ваш бізнес буде успішним, а ви будете спати спокійно.

ТОП-3 ЗАБОРОНИ при укладенні ЦПД:

1.НЕ використовуйте почасову оплату, краще визначте вартість за конкретну послугу. В Акті наданих послуг також зазначайте виконаний обсяг наданих послуг.
2.НЕ вказуйте у договорі умови про підпорядкування виконавця керівництву; правилам ВТР чи іншим організаційним документам підприємства.
3.НЕ укладайте ЦПД на послуги (роботи), якщо у штатному розписі підприємства наявна вакансія за посадою, відповідає обов’язкам ЦПДешника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрафи Держпраці як «кримінальне обвинувачення»

Надрукувати
мітки:
коментарів