Поділитись:

11 пласких питань про авторське право, піратство і китайські підробки

Середа, 16 жовтня 2019, 20:00

У нашій країні діє маса законів, які покликані захищати людину на усіх рівнях. Існує й Закон України «Про авторське право і суміжні права». Він допомагає з’ясувати чимало тонкощів стосовно прав на твори, винаходи та захищає права авторів.

«Конкурент» поставив адвокату Олександру Бондару кілька «пласких» питань стосовно використання цитат, терміну дії авторського права, промови політиків, і він готовий поділитися відповідями.

1. Чи можуть подати до суду на людину, яка процитувала когось, але не сказала, що це цитата, а нібито «присвоїла» вираз собі?

У принципі – так. Адже цитата – це порівняно короткий уривок з літературного, наукового чи будь-якого іншого опублікованого твору, який використовується з обов’язковим посиланням на його автора і джерела цитування іншою особою у своєму творі задля того, аби зробити зрозумілішими свої твердження або для посилання на погляди іншого автора в автентичному формулюванні. Якщо не вказувати імені автора під час цитування, це може бути розцінено як плагіат (оприлюднення чи опублікування повністю або частково чужого твору під іменем особи, яка не є автором твору) або використання об'єкта авторського права без дозволу правовласника.

2. А цитати з різних пабліків на кшталт «Цитати для пацанів» дівчатам не можна вживати чи репостити?

Це типу псевдо цитати Джейсона Стейтема («за братву и двор стреляю в упор»)? (сміється, – К). Якщо серйозно – у будь-якому разі під час використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів, права на які належать іншим особам, необхідно пам'ятати про певні обмеження і дотримуватися певних правил залежно від мети цитування, характеру твору, обсягу цитування та джерела цитати.

3. Adidas і Abibas – це дві різні фірми?

Це два різні слова і найменування, які наносяться на товари. І, можливо, фірми.

4. Чому дім моди Louis Vuitton (та й інші) не бореться із китайськими підробками?

Бореться, ще й як!

Головна біда для дизайнера, який придумав модну річ (одяг, аксесуари), – миттєва поява дешевих і неякісних підробок. У підсумку дизайнер не просто позбавляється доходу, але і втрачає репутацію в особі потенційних споживачів.

Захист інтелектуальної власності для світу моди – це не просто обов'язкова умова, це життєво важлива необхідність.

Існують три традиційні форми, в яких захищаються об'єкти індустрії моди: торгові марки, твори (об'єкти авторського права) та промислові зразки.

Примітивна підробка копіює все, враховуючи торгову марку – ім'я модельєра. Іноді торговельну марку можуть змінити так, щоб вона мала схожість з оригіналом. Доречний попередній приклад: Adidas і Abibas.

Іноді реєструють домінуючий елемент свого стилю, який пізнаваний споживачем також добре, як торгова марка. Наприклад, характерний візерунок сумок Louis Vuitton або знаменита клітка Burberry. Але навіть наявність такої сильної охорони слабо перешкоджає кількості підробок (зокрема китайських) цих відомих брендів, якими заповнені вулиці не тільки України, а й європейських столиць.

5. Той, хто пише промови політикам, не має права розповідати, що це його авторський текст?

У загальному порядку має право. Ні – якщо це буде передбачено відповідним договором.

6. В Україні винахід можна запатентувати. А чи можна розпатентувати?

Щоб «розпатентувати» потрібно або подати відповідну заяву, або не сплатити річний збір, або визнати патент недійсним у судовому порядку.

7. На якому рівні нині Україна в питанні захисту авторського права (піратство, безкоштовне завантаження музики і т.д.)?

Законодавчо – на високому. На практиці – не беруся відповідати.

8.  Скільки років діє авторське право на «продукти творчості»?

Авторське право діє упродовж усього життя автора і 70 років після його смерті, крім випадків, передбачених законом.

9. Чи зникає авторське право, якщо інша людина його твір видозмінює?

Ні. Виникає нове – на похідний твір або, наприклад, переклад.

10. Якщо хтось забажає зробити аудіокнигу будь-якого автора, чи повинен питати дозволу в нього?

Так, потрібен дозвіл автора. Без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов’язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення допускається видання та відтворення випущених у світ творів рельєфно-крапковим шрифтом для осіб із вадами зору та аудіотворів (аудіодокументів, аудіокниг) з нанесенням спеціального цифрового формату для осіб із вадами слуху та дислексією, розмітки для зручної навігації задля розповсюдження між особами з інвалідністю по зору та осіб з дислексією, а також поповнення бібліотечних фондів спеціалізованих бібліотек, бібліотек навчальних закладів та центрів реабілітації для осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю по зору, громадських організацій сліпих, підприємств, установ, організацій, де працюють особи з інвалідністю по зору, крім випадків прямого чи опосередкованого використання цих творів із комерційною метою.

11. Скільки років тюрми «світить» за завантаження фільмів через Торрент?

За незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп’ютерних програм і баз даних, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до двох років або ж позбавленням волі на такий же строк.

Такі ж дії, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, завдали матеріальної шкоди у великому розмірі, караються штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до двох років або ж позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

А якщо це вчинила службова особа з використанням службового становища чи організованою групою або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 вересня 2023
28 червня 2023
12 червня 2023
04 червня 2023
03 квітня 2023
27 березня 2023
20 березня 2023
19 грудня 2022
21 червня 2022
23 листопада 2021
20:00